20.12.2021
08:49
Канцеларија за младе Лозница учесник на омладинској конференцији “„Укључени, оснажени и повезани млади – стуб одрживог развоја”

Министар омладине и спорта Вања Удовичић отворио је омладинску конференцију, коју Министарство омладине и спорта већ традиционално организује на годишњем нивоу с циљем размене знања и информација о омладинским политикама на међународном нивоу, а овога пута са темом „Укључени, оснажени и повезани млади – стуб одрживог развоја”.

Конференција је имала за циљ заједно да сумирамо све што смо претходне године започели и урадили, али и да поделимо своје планове и визије за даље оснаживање младих да активно учествују у креирању актуелних, али и будућих омладинских политика. Министарство омладине и спорта Републике Србије имплентирало је механизме који омогућавају да се глас младих чује, поштује и буде кључни аргумент приликом доношења најважнијих одлука. Кроз подршку разним програмима и пројектима који иницирају повезивање младих на међународном нивоу настојимо да директно утичемо на ширење социјалног капитала региона који је најснажнији темељ стабилне и перспективне будућности. Ми сада улажемо и размењујемо идеје са генерацијама које су предводници технолошких иновација, нових видова комуникације и сведоци смо активних мењања друштвених токовa на дневном нивоу. Наша обавеза је да препознамо сваку друштвену промену која битно утиче на положај младих и одлуке доносимо у складу са актуелним потребама и иницијативама.

Повезивање младих из региона треба бити приоритетни циљ свих нас, јер то је највећа гаранција успешне будућности нашег поднебља. Морамо пратити токове на глобалном нивоу, усклађивати политике и стратешке циљеве, деловати заједнички и створити атмосферу по којој ћемо бити препознати као пример добре праксе. Уверен сам да ми као регион тај потенцијал и капацитет имамо, и да уз иницирање све више програма који за циљ имају сарадњу и размену информација између младих, можемо постићи резултате који ће променити будућност читавог региона на боље, a ми бити ти који диктирамо позитивне трендове на глобалном нивоу”, нагласио је министар Удовичић.

После уводних обраћања, представници невладиних организација разматрили су постојеће међународне иницијативе у омладинском сектору, а представници младих изложили резултате развојних пројеката.

У име Града Лознице и Канцеларије за младе Лозница, конференцији су присуствовали Бојан Лучић и Ана Јевтић, координатори Омладинског центра у Лозници.

Извор: Министартсво омладине и спорта https://www.mos.gov.rs