15.12.2021
08:30
Одржана конференција – Учешће младих и мобилност: Каква је улога актера на локалном нивоу? Канцеларија за младе Лозница представљена као пример добре праксе

У уторак, 14. децембра 2021. године у Београду, одржана је конференција под називом „Учешће младих и мобилност: Каква је улога актера на локалном нивоу?“.

Овим поводом су се окупили представници/це српских и француских локалних управа, омладинских организација, школа и средњих школа око три округла стола на теме:

  • механизама за активно учешће младих на локалном нивоу
  • волонтирања и његових користи за локалну заједницу
  • школских размена и локалне заједнице.

На конференцији су били присутни и представници француског града Невера, као и региона Центар Вал де Лоар, како би се кроз учешће конкретизовали намеру да угосте младе људе из Србије у својим локалним заједницама, али и како би испричали своја искуства и говорили о примерима добре праксе из својих заједница. У уводном делу је генерална секретарка КОМС, Миљана Пејић, објаснила из ког угла је значај механизама локалне омладинске политике битан и важан за КОМС. У завршном говору су се обратили државни секретар Министарства омладине и спорта, Милан Савић, као и амбасадор Француске у Србији, Њ. Е. Пјер Кошар, који су нагласили значај већег подстицања волонтирања, школских размена између Француске и Србије али и регионалне размене Западног Балкана. Како Француска преузима председавање Европском унијом 1. јануара 2022.године, а Србија истог датума председавање РYЦО-ом, најављена је и жеља да се у наредним месецима развијају заједничке активности у корист младих.

Канцеларија за младе Лозница представљена је као пример добре праксе у Србији и региону где су представљени волонтерски програми и активности које спроводимо у току године. Имали смо прилику да разговарамо са представницима француске амбасаде, представницима удружења градјана из целе Србије али и да разменимо искуства и проблеме са којима се сусрећемо у Омладинском раду.

Амбасада Француске у Србији, Фондација Темпус, Регионална канцеларија за сарадњу младих и Кровна организација младих Србије (КОМС) организовали су конференцију са циљем да мотивишу актере на локалном нивоу у Србији да се ангажују за младе. Пројекат „Млади имају предност 2.0“ спроводи Кровна организација младих Србије. Финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије.