30.07.2021
11:36
Одржан IV по реду Међународни еколошки камп у Тршићу
Ове године, реализован је еко камп који је финансијски у потпуности подржан од стране Града Лознице уз подршку Канцеларије за младе Лозница, Туристичке организације града Лознице и удружења грађана "Искра","Светионик" и "Реч и дело". На кампу су учествовали млади из Србије и Републике Српске.
Идеја за овогодишњи камп је потекла од прошлогодишње размене наших представника Жељка Матића и Јелене Живић на Гочу где је управо остварена сарадња са представницима ЕГЕА асоцијације.
Камп је реализован са Европском географском асоцијацијом (ЕГЕА). Осим новог искустава и лепог дружења међу волонтерима, идеја је била добра прилика и за лични развој младим географима.
Чему користи ЕГЕА?
ЕГЕА је организација која се бави разним активностима - конгреси, размене, велики део је и едукативни -могућности за усавршавање, учење кроз многе радионице и чак добијање сертификата за учеснике који сутра могу бити од значаја у даљем школовању и биографији. ЕГЕА подстиче студенте географије и сродних дисциплина да се баве географијом на практичан начин, кроз учешће у излетима, размени студената, радионицама, састанцима, конгресима и другим догађајима који се организују широм Европе.
Камп лидер Анђела Вукомановић, која је уједно и координаторка ЕГЕА асоцијације предложила је сарадњу са Канцеларијом за младе Лозница и УГ "Чуваркућа" у жељи да упозна наш крај, пре свега Тршић, Гучево и Дрину и испромовише на свом блогу и пренесе лепе утиске са кампа у Тршићу. Као један сјајан лидер, окупила је људе из целе Србије и Републике Српске као и представнике ЕГЕА асоцијације из Загреба које смо радо угостили на кампу.
ВРЕДНОСТИ:
ЕГЕА се заснива на пријатељству. Сви чланови припадају једној породици. ЕГЕА негује поштовање према другим културама и ствара интеркултурално окружење и оснажује међусобно разумевање.Подстиче радозналост, која је главни погон за истраживање и откривање разноликости Европе и Србије.Ширећи надахнуће ова европска породица подстиче младе да се појачају и преузму власништво над будућношћу. Како верује и подстиче лични развој појединца, ЕГЕА нуди подржавајуће,интеркултурално окружење за младе људе да доживе лични раст.
Када је о самом пројекту реч, циљ и вредности кампа засноване су на заштита животне средине као и едукацији младих и локалне заједнице о важности заштите животне средине.
Поред партнера, велику техничко-логистичку подршку у реализацији пројекта су нам пружили јавна предузећа "Наш Дом", Јавно предузеће "Лозница развој" и Центар за ванредне ситуације града Лознице без чије подршке заиста овај пројекат не би могао да се реализује на овај начин.
Пројектом "У потрази за Азбуком" који је започет 2017. године створени су услови за континуирано бављење активностима заштите животне средине као и едукације младих и суграђана о еколошким потребама локалне заједнице. Циљ нам је да у будућности наши млади имају свест о томе да природа није посебна област којом треба да се баве већ да су и они део природе и да на тај начин треба да размишљају. Одрживост пројекта огледа се у постављеним темељима за одрживи развој екологије на територији града Лознице и едукацији и знању које су млади стекли током учешћа на кампу.
Први дан еко кампа, који је био предвиђен за акцију у Тршићу, протекао је у чишћењу од разног отпада који несавесни грађани остављају за собом. У добром расположењу, волонтери су започели чишћење најпосећенијег дела Тршића, укључујући и део око реке Жеравије.
Други дан учесници кампа су поред фарбања спортског мобилијара на терену ОШ "Вук Караџић" који је добио нови изглед, очистили и комплекс Центра за културу и део према Вуковој спомен - кући.
На овај начин желели смо да помогнемо Центру за културу Лозница чији запослени неуморно сваки дан одржавају комплекс чистим за посетиоце упркос томе што се увек појави неки нови папирић. Важна је иницијатива да када год смо у прилици склонима отпад био он мали или велики.
Захваљујемо се директорки Снежани Нешковић Симић и свим запосленим у Центру за културу Лозница на свестраној помоћи и топлој добродишлици нашим волонтерима у Вуковој спомен - кући.
Трећи дан спроведено је чишћење Жићине плаже и сакупљања отпада у знак подршке предстојећој Дринској регати. Осим тога, офарбани су спортски мобилијари у градским блоковима широм града.
Подршку нам је пружила Туристичка организација града Лознице, не само на овом пројекту већ и на свим пројектима које заједно реализујемо.
Захваљујемо се и великој подршци КЈП "Наш Дом" на помоћи у одвожењу отпада као и свим лозничким медијима који прате наше активности и доприносе видљивости наших пројеката.
До следећег пројекта, поштујмо природу и чувајмо своју животну средину!