16.12.2020
10:29
Зашто је волонтирање значајно за лични развој

Када говоримо о волонтирању, прво што свако од нас помисли јесте рад без финансијске накнаде за исти. Ако наш труд и ангажовање није финансијски поткрепљено, поставља се питање „зашто онда да радим?“. Међутим, волонтирање се може посматрати као инвестиција у себе, а могућности и добробити које доноси су разне.

Волонтирањем се стичу разне вештине, знања, а како доприносимо заједници, тако са заједницом растемо и ми. Кроз искуство волонтирања постајемо свеснији и функционалнији, и што је веома важно, јесте да развијамо компетенције које нам могу користити при аплицирању за одређени посао.

У истраживању које је спровео НАПОР (Национална асоцијација практичара и практичарки омладинског рада), ово су неке од вештина које послодавци веома цене, а које се стичу и уче током нашег волонтерског искуства.

Лична организованост, спремност да се преузме одговорност, тимски рад, лидерство, комуникација, организационе вештине, интеркултурална осетљивост, решавање проблема, управљање конфликтима и многе друге.

Осим тога, волонтирање нам може помоћи да откријемо свој прави животни позив, развијемо идеју за сопствени бизнис, остваримо контакте и нова познанства, а користи нам и при писању биографије.

Једном речју, волонтерским радом доприносимо и друштву и свом личном развоју.