07.12.2020
12:49
Успешно реализовани #ШтаНамТешко пројекти у Лозници

Кроз пет микро пројеката, обједињених под слоганом „Шта нам тешко“, Бојан Лучић, координатор лозничке Канцеларије за младе, истиче да је постигнут циљ активирања младих у времену ограниченог рада због епидемиолошке ситуације изазване вирусом Цовид 19 – Заједно са волонтерима и активистима “Тима за будућност” из Лознице, а уз подршку Младих истраживача Србије, Центра за грађанско деловање и главног финансијера Министарства за спорт и омладину успешно смо реализовали пројекте едукативног и информативног карактера. Први у низу, се односио на уређење дворишта дома за децу “Вера Благојевић” у Бањи Ковиљачи под називом “Озбиљна прича”, тим поводом уредили смо комплетан мобилијар, а кроз разговор са психолозима и запосленима у установи, а с обзиром на то да у Дому бораве деца са сметњама у развоју, додали смо неке сегменте који ће помоћи деци да кроз игру развијају своје моторичке функције.

“Степенице знања”, са посебним аспектом на нобеловца Иву Андрића, које ће красити степениште према основној школи “Анта Богићевић” у Лозници, ће на пролеће добити свој завршни сјај, с обзиром да су НН лица уништила рад уметника, и онемогућила да тај пројекат буде спроведен до краја -Јако ми је жао што се то догодило, мурал је био прелепо осликан и велика је штета начињена шврљањем истог. Надам се да ће неко одговарати за то- каже Лућић.

Трећи у низу пројекат „Спорт за све”, спроведен у Горњој и Доњој Бадањи, окупио је ученике основних школа тих места, свих узраста. Циљ пројекта је била реконструкција потпуно уништених школских игралишта. Међу волонтерима укљученим у ову акцију нашла се и Мина Радовић – Мислим да је веома важно да омладина има уређен простор где могу да се окупљају и ван школе, проводе време, друже се, играју и учествују у разним спортским активностима – истиче Радовићева и додаје – Они до сада нису имали такве могућности и драго ми је што смо нашим малим залагањем успели да им то пружимо. Волела бих да буде још оваквих акција јер заједно можемо да урадимо много лепих и корисних ствари.

“Зелена идеја” је четврта активност која је замишљена тако да се настави и по завршетку пројекта. Засађено је 30 нових садница дрвећа које ће красити град, а већ на пролеће уз помоћ, сада већ партнера, јавних предузећа Наш дом, Градско зеленило и Лозница развој, КЗМ заједно са волонтерима ће наставити да уређује делове града.

Последњи у низу, пројекат “Покрени игру”, се по реакцијама највише допао младима – истиче координатор Лучић, и наглашава да је веома срећан што се, одмах по постављању бетонског стола за стони тенис, створила колона деце која су изашла у парк иза градске библиотеке Вуковог завичаја, не би ли одиграли коју партију тениса.

Иван Николић, ученик основне школе “Кадињача” из Лознице, чекајући са нестрпљењем прилику да покаже умеће са рекетом, није крио задовољство што је сто доступан, на отвореном и пре свега бесплатан.

Велики допринос у реализацији пројекта дао је Александар Панић, волонтер Канцеларије, који је овом приликом изразио наду да ће оваквих столова бити на још пар локације у граду где се млади окупљају – Одушевио сам се идејом јер заиста стони тенис постаје све популарнији спорт међу мојим вршњацима и није превише скуп, потребан вам је пар добрих рекета, лоптица и игра може да почне. Пре свега бесплатан је и на супер локацији у граду а најбоље од свега што је сто у парку где има доста дрвећа па ће моћи да се игра и у летњем периоду током дана – рекао је Панић, а на његове речи надовезала се Ана Јевтић, такође једна од учесница на пројекту – Сјајна идеја јер млади могу да проведу своје слободно време на отвореном и пре свега креативно. Верујем да ће овај пројекат заживети и надам се да ће их бити још више.

По завршетку пројектних активности организаторе и волонтере радује што са свих страна долазе само позитовни коментари грађана – Најчешће на друштвеним мрежама се могу видети поруке да се младост ујединила, та подршка нам значи и даје елан и мотивацију за нове пројекте којима ћемо већ на пролеће обрадовати суграђане – поручују из Канцеларије за младе.