12.08.2020
14:57
Међународни дан младих обележен данас у Лозници

Међународни дан обележен је данас у Лозници, а тим поводом помоћник градоначелника Љубинко Ђокић осврнуо се на рад Канцеларије за младе (КЗМ) у Лозници која већ годинама остварује одличне резултате у раду са младима о чему, према његовим речима, говоре и разна признања међу којима су и МладГрад и специјална награда за континуирани рад са младима.

- Хиљаде и хиљаде младих прошло је у КЗМ кроз разне видове неформалног образовања као што су курсеви страних језика, информатике, школе фотографије, глуме, новинарства, разна саветовалишта. Све те активности које су млади спроводили су припремане заједнички у сарадњи са њима и складу са њиховим жељама и потребама – истакао је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић и додао да су млади у складу са тренутном ситуацијом били окренути активностима у природи.

Координатор Омладинског центра Бојан Лучић рекао је да је програм поводом обележавања Међународног дана младих ове године због нестабилне епидемиолошке ситуације сведен на минимум истичући да су млади и поред тренутног стања врло активни и траже савет где у природи могу да проведу своје слободно време.

- Дан младих је одлична прилика да се окупимо и разговарамо које смо активности спровели и које ћемо урадитикао и да сумирамо резултате. Надамо се да ће се епидемиолошка ситуација ускоро поправити и да ћемо моћи да наставимо са спровођењем бар дела плана за 2020. годину – казао је он и додао да су ове године у рад КЗМ укључени и млади из Тима за будућност Лознице који су изузетно мотивисани и са којима већ раде на заједничким пројектима.

Председница Удружења грађана (УГ) „Реч и дело“ Татјана Јовичић истакла је да је идеја овог УГ, које је заједно учествовало у обележавању Дана младих са КЗМ, да се сви пројекти преусмере у складу са тренутном ситуацијом и да је то предлог који би упутила и другим удружењима с обзиром на то да ће млади највише осетити последице.

- Ми у Лозниици имамо шта да пружимо младима да обнове енергију у природи на излетиштима као што су Тршић, Гучево, Троноша, Бања Ковиљача, Дрина јер статистика говори да ће се млади све више окретати природи и да ће ту преусмеравати и каналисати своју енергију. Урадили смо промо филм у сарадњи са волонтерима КЗМ и са младима као и са психологом Анђелком Симић која из угла струке објашњава какве последице оставља ова ситуација на њих и како да их усмеримо како би они ово на најбољи начин превазишли. Организовали смо коктел да привучемо пажњу пролазника и младих да погледају филм, да поразговарамо са њима и да чујемо њихово мишљење, како се они осећају и где виде себе и у складу са тим правићемо нову стратегију и наредне кораке – рекла је председница УГ „Реч и дело“ Татјана Јовичић.