20.06.2019
09:53
Обележен Међународни дан избеглица у Лозници

У Лозници је Међународни дан избеглица обележен 20. јуна 2019.г. у оквиру пројекта „Заједно смо јачи“ који УГ Искра Лозница реализује у партнерству са Омладинским центром, а уз подршку ИОМ-а и Швајцарске агенције за развој. На догађају је присуствовало око 80 учесника, а циљ акције је био да се јавности прикажу стварни проблеми људи који су своју земљу напустили како би били слободни, живели у миру и сигурни да нико неће вршити притисак да чине ствари које не желе и под притиском ригидних закона и прописа.

На акцији су учествовали и сами корисници Центра за азил из Бање Ковиљаче, њих 20-ак из Ирана, Ирака, Конга, Чеченије и сл. уметници, правници, професори, археолози, столари... који су задовољни и срећни због слободе које уживају иако су напустили све што су стицали у својој земљи, репутацију, каријеру, материјалне ствари, посао, пријатеље. Они су захвални и задовољни јер наши грађани показују солидарност како и кажу да су лозничани изузетно љубазан народ. Ми смо ту да им помогнемо да започну живот овде, у некој другој земљи или да стекну услове да се врате у своју земљу.

Тог дана су имали прилику да у Лозници сазнају о културним, уметничким и историјским здањима и посете Музеј Јадра, Вуков дом културе, споменик Јовану Цвијићу, споменик Вуку Караџићу.

Грађанима Лознице је такође, кроз изложбу радова, цртеже и слике, представљена културна, традиционална обележја и вредности различитих народа. Сви радови су продукт рада учесника радионица које су се одржавале током маја и јуна у Омладинском центру за младе лозничане и младе кориснике Центра за азил. Циљ свих ових активности је унапређење социјалне инклузије кроз бољу инормисаност и разумевање различитости што ће утицати на смањење предрасуда и подизање квалитета живота целокупне заједнице.