13.05.2019
07:16
Обележен Међународни дан физичке активности

Трибина у оквиру пројекта „Спортом до здравог живота" који спроводи Удружење грађана „Реч и дело" у сарадњи са Канцеларијом за младе и под покровитељством града Лознице одржана је данас у Омладинском центру поводом обележавања Међународног дана физичке активности.

Према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, врло је важно да се афирмише физичко васпитање у школама због тога што је то једини предмет који је усмерен на физичку активност младих без које нема ни здравог раста ни развоја.

- У нашем граду на спорт се гледа као на категорију од посебног друштвеног интереса и наш циљ је да повећамо број младих који се баве спортом свесни чињенице да се кроз бављење спортом уче комуникацији, сарадњи, тимском раду. Жеља нам је да унапредимо стручни рад у спорту, да подстакнемо медије као промотере физичке активности јер град сваке године из буџета издваја око 100 милиона динара кроз давања средстава спортским удружењима и Установи за физичку културу „Лагатор" што износи око 5 одсто укупног буџета - указао је Ђокић.

Како је навео, Лозница је пример добре праксе јер на полупречнику од 15 километара има три спортске дворане, а стратешки циљ града је да гради што више спортских терена и дворана како би сви грађани имали могућност да се баве спортом.

- Добра вест је да ће у наредном периоду захваљујући труду градоначелника, Влади Републике Србије и председнику Александру Вучићу у Лозници бити изграђен стадион по стандардима УЕФА 4 што ће значити много за наш град - истакао је Ђокић.

Према речима координатора Канцеларије за младе (КЗМ) у Лозници Бојана Лучића, КЗМ је до сада уз подршку града Лознице, Министарства омладине и спорта и Удружења грађана „Реч и дело" спровела више од десет пројеката који се односе на физичку активност младих.

- Обележавањем Међународног дана физичке активности ми желимо да пошаљемо поруку младима колико је физичка активност важна за њихов узраст и здравље, а добра ствар је што ћемо на трибини имати и савете нутриционисте јер без добре и здраве исхране не могу да се постигну одређени резултати у спорту. КЗМ у наредном периоду предвиђа спровођење шест активности које се односе на промоцију здравих стилова живота и унапређења здравља младих кроз организацију разних спортских актиности и едукативних трибина као што је ова - казао је Лучић.

Према речима Марије Петровић из Удружења грађана „Реч и дело", циљ трибине је да се укаже младим људима на значај физичке активности и бављења спортом као и да се они усмере на здраве стилове живота зато што данас доста времена проводе у седећем положају поред рачунара или телефона.

- Неправилна исхрана у комбинацији са физичком неактивношћу доводи до поремећаја метаболизма што може да проузрокује развој тешких обољења као што су дијабетес, кардиоваскуларна и друга - указала је Специјалиста струковни нутрициониста дијететичар Јелена Калдесић, предавач на трибини.

Преузето са: www.loznica.rs Фотографије: Небојша Трифуновић