09.04.2019
08:54
Традиционално обележен Светски дан Рома

У понедељак, 08. априла на тргу Јована Цвијића, у организацији Канцеларије за младе Лозница, Техничке школе Лозница и УГ"Искра-Лозница", традиционално је обележен Светски дан Рома. Помоћ у реализацији манифестације нам је пружило КЈП "Наш Дом" као и ЈП"Лозница Развој".

Канцеларија за младе Лозница подржава обележавање овог дана већ више година да би се омогућило да неромско становништво буде боље информисано, ко су познати Роми и колико је њихова култура уткана у нашу културу, да се смање стереотипна мишљења и предрасуде о Ромима, а тиме ће се смањити и дискриминација.

Бољи положај Рома ће се постићи са повећањем учешћа Рома у друштвеном животу, да се више Рома образује, запошљава, да се оснажују Ромкиње да и оне иду у школу. Нешколоване Ромкиње су често дискриминисане у својој заједници и често су жртве породичног насиља. Циљ је да се што више Ромкиња и Рома образује, тиме ће унапредити свој положај и положај целог друштва.

Неколико информација о Светском дану Рома:

Међународни дан Рома, дан прославе ромске културе има за циљ подизање свести о проблемима с којима се Роми суочавају.

Дан је службено био проглашен 1990. у Сероцку у Пољској, месту четвртог Светског ромског конгреса Међународне ромске уније (ИРУ), у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника одржан у Челсфелду код Лондона који је трајао 7. – 12. априла 1971.

На том конгресу је донесена одлука о ромској химни, за коју је изабрана пјесма Ђелем, ђелем (ромски: Ишао сам, ишао) и одлука о застави за коју је одабрана плаво-зелена двобојница с црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и миграције Рома током историје.