03.04.2019
13:46
Волонтери КЗМ посетили клисуру реке Градац у Ваљеву

У оквиру појекта "Еко екипа" који је финансиран од стране Министарства омладине и спорта, организована је посета клисури реке Градац у Ваљеву. У сарадњи планинарског друштва "Гучево" чији чланови су нам били и водичи, млади су имали прилику да се упознају са разноврсношћу флоре и фауне као и изузетном чистоћом реке Градац коју ваљевчани "љубоморно" чувају. Река Градац је смарагдни бисер западне Србије која својим нијансама зелене боје доказује своју бистрину и чистоћу. Иако је проглашен најчистијом реком у Србији, сматра се да је једна од најчистијих река у Европи. Река Градац је бисер овог краја због своје лепоте, прелепог кањона и још лепше природе, а са друге стране је и живот овог краја, јер му даје најчистију воду за пиће.

Канцеларија за младе је до сада са својим волонтерима обишла велики број локалитета од природног значаја за Србију и републику Српску као што су планина Каблар, клисура реке Градац, планина Гучево, успон на Соколске планине, посета врелу реке Босне у Сарајеву и многи други локалитети. Представници невладиних организација које су укључене у овај пројекат кажу да млади веома слабо познају регион у којем живе. Велики проблем је и незапосленост што умањује могућност младих да себи приуште чешћа путовања. Ми се трудимо на овај начин да младе подстакнемо да што активније проведу своје слободно време у природи, да се упознају, друже и на тај начин стекну непроцењива искуства. Велика прилика коју нуде програми Канцеларије за младе младима јесте мобилност младих. Дефиниција мобилности младих је способност младих људи да се крећу између различитих места у својој земљи и изван ње. Сврха мобилности је постизање циљева личног развоја, у сврху волонтирања, рада са младима, стицања правих вредности као и учење.

Учење почиње оног тренутка када изађемо из своје зоне удобности и мобилност младих сигурно ће обавити посао јер ће нас ставити у ситуације које вероватно никада пре нисмо имали прилику да искусимо.