06.12.2018
09:22
Обележен Међународни дан волонтера у Лозници

Међународни дан волонтера обележава се 5. децембра сваке године, као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере. Обележава се са циљем да се покаже захвалност свим људима који посвећују своје време разним друштвеним организацијама широм планете.

Волонтирање је допринос друштву у непрофитне сврхе. Уједно је и сјајан начин за стицање неопходних искустава и познанастава, који у каснијем животу могу допринети запослењу и личном развоју младог човека. У свет волонтеризма млади улазе из потребе за активним учешћем у друшвеном животу заједнице. Волонтирање им пружа могућност да своје идеје за променом у заједници спроведу у дело.

Канцеларија за младе Лознице је ове године организовала пријем за своје најактивније волонтере, доделила им награде, и на тај начин им се захвалила за допринос који пружају канцеларији и локалној заједници. Претходних година имали смо велико учешће наших младих на едукацијама, тренинзима и семинарима широм Србије који су потпуно бесплатно учествовали на свим активностима које су се организовале од стране Канцеларија за младе из Србије као и удружења грађана која спроводе омладинску политику. Циљ активности учешћа младих на едукацијама ван Лознице је повећање мобилности младих кроз учешће у програмима неформалног образовања. Велики број активности које спроводемо у току године у партнерству су управо резултат учешћа наших младих на тим програмима.

Све активности које спроведемо у току године су потпуно бесплатне за младе и све су базиране на програмима стручног усавшавања кроз неформалну едукацију. Млади желе град у коме могу да остваре своје пуне потенцијале и ми се трудимо да им то омогућимо нудећи им разноврстан садржај едукативних, спортских и културних садржаја који омогућавају младима да квалитетно проводе своје слободно време. Веома је важна добра визија, не претенциозна, већ разумна, одржива, са стабилним пројектима као што су актуелни пројекти у овом граду западне Србије који омогућавају младима да креирају своју визију и сумере своју енергију ка циљевима које су себи поставили. У Лозници они имају ту прилику уз пуну подршку институција. Млади у Лозници имају широк спектар разноврсних активности од спортских (спортски турнири из фудбала, кошарке, одбојке, рукомета, бициклизам, стрељаштво, параглајдинг, џипијада и off-road вожња, дринска регата, моторкрос вожња по Гучеву), културних садржаја (фестивал филмских остварења, културне манифестације Туристичке организације града Лознице, Вуков сабор и др.) као и едукативних (бесплатни курсеви, семинари и тренинзи из разних области формалног и неформалног образовања).