15.11.2018
13:37
Садња дрвећа у Железничкој улици у оквиру пројекта "Чист град-мој град"

Данас су волонтери Канцеларије за младе Лозница у сарадњи са ученицима СШ ,,Свети Сава" и Гимназије ,,Вук Караџић" имали прилику да засаде 100 садница четинара. Садња се одвијала на зеленој површини у Железничкој улици. Активност садње четинара реализована је кроз еко-пројекат ,,Чист град- мој град" уз подршку Министарства омладине и спорта, ЈП ,,ЛозницаРазвој" и КЈП ,,Наш дом". Циљ пројекта је повећање свести младих о важности заштите животне средине као и скретање пажње јавности на значај садње нових садница у циљу побољшања квалитета ваздуха у граду. Поред Железничке улице, саднице ће бити посађене у новом насељу на Лагатору, у Тршићу, као и другим локацијама које смо обогатили у претходном пројекту ,,ЕкоГрад".

Изгледи су јако добри уколико се стварно потрудимо. Садња дрвећа је један корак према томе.

Најважнији систем на земљи – екосистем је угрожен претераном сечом дрвећа. Са сваким посеченим дрветом губимо део "земљиних плућа". Претерана потреба човечанства за дрветом и његовим прерађевинама је превелика и не може се надокнадити ручном садњом.

Из свега наведеног произилази да је град један незрео екосистем због особина као што је пребрз раст, непотпуно искоришћавање доступних ресурса и превише отпада. Шта је потребно да би град био самоодржив?

Биљке. Тачније, дрвеће.

За опстанак екосистема неопходна је саморегулација и заснива се управо на садњи дрвећа. Оплемењавањем зелених површина новима садницама је управо један од првих корака које сваки појединац може да уради. Зашто је ово важно? Зато што биљке користе угљеник из штетних гасова стаклене баште у своје тело и тако смањују загађење ваздуха које и јесте највеће у градовима.

Зато што густа вегетација филтрира ваздух од прашине, чађи, дима. Истраживање из 1993. указује да 1 хектар мешовите шуме уклони 15 тона честица из ваздуха током године. Дрвеће ствара хлад и користи топлоту за транспирацију што смањује околну температуру, а притом штити од ветра. На овај начин вегетација ствара топлотну изолацију и лети и зими – ето уштеде за грејање и клима уређаје. Смањује буку и спречава ерозију земљишта. Користи воду из земљишта и ослобађа је у виду водене паре тако да филтрира и воду, док на бетонској површини вода отиче до сливника, меша се са комуналним водама у канализацији и бива непотребно загађена. Дакле, у граду мора постојати што више дрвећа. Како ово постићи, а да се град што мање шири? Садити на већ постојеће травнате површине као што су рекреативне површине, приватне баште у којима све чешће стављамо вештачку траву или бетонирамо прилазе до гараже. Зашто свако од нас не би посадио једно дрво у свом дворишту уколико га има? Зашто не поставити што више цвећа или малих форми жбунова на терасу уколико живите у стану?

Живимо у граду зато што нам је у граду све доступно и многи се не би одрекли оваквог начина живота. Зато хајде да град Лозницу учинимо одрживим екосистемом, јер је на одличном путу да то постане.