13.10.2018
07:32
Успон младих на Каблар (889м)

У оквиру пројекта “Чист град - мој град“ који финансира Министарство омладине и спорта реализована је екскурзија у Овчарско - кабларску клисуру. Млади из Лознице заједно са члановима планинарског друштва „ Гучево“ имали су прилику да посете овај део Шумадије, испешаче до врха Каблара и уживају у прелепом погледу који се простире са њега.

Лозничанима су се у пешачењу придружили и волонтери Канцеларије за младе Чачак, припадници Црвеног крста и стручни водич планинарског дома ПД „Каблар“. Циљ пројекта је повећање мобилности младих и њихове свести о заштити животне средине. Млади су кроз планинарење имали прилику да упознају један од најлепших природних ресурса Србије и уживају у лепотама и разноврсности наше земље.

Циљ ове активности поред повећања мобилности младих је и промоција здравих стилова живота као и активности планинарења које постају прави тренд у свету и код нас јер омогућује љубитељима природе да уживају у чарима планинских врхова Србије али и да млади упознају нека од најепших туристичких атракција Србије. Планинарење је велика вежба тела која ће у великој мери побољшати укупну физичку кондицију. Природно ходање вам пружа релативно мали утицај, али ефикасан је тренинг. Осим тога, ви сте у могућности да подесите тачан темпо и дужину вежбања. Многи људи користе ход као део њихове фитнес рутине. Шетња је почетна станица многим спортовима и активностима у природи. Често је део планинарења, слободног пењања уз стене, параглајдинга, камповања и многих других активности у природи и на планини.

Оно што је најбоље, планинарење је целогодишња активност. Планинарити у различитим временским и природним условима је суштина планинарења и највећи изазов. Јесен, зима, пролеће и лето, за планинарење нема ограничења.

Планинарење је одличан начин да се побегне од свакодневне гужве и стреса. Било да сте сами или са друштвом, планинарите због рекрације или теста својих способности, Искуства из планинарења су незаборавна и обогаћују вас за читав живот.

Овом приликом желимо да се захвалимо Канцеларији за младе Чачак, Јелени Ковачевић и сјајним волонтерима који су нас дочекали и учинили да нам овај догађај остане незабораван.