15.09.2018
12:39
Одржана 10. бициклијада "Покрени Точак здравља"

Данас је одржана 10. јубиларна бициклијада „Точак здравља“ у организацији Туристичке организације града Лозница и Канцеларије за младе Лозница уз подршку Министарства омладине и спорта. Учествовало је преко 200 учесника. Акцију су подржали Превентивни центар дома здравља Лозница, СТР“Босиљак“ Лозница, Удружење бициклиста „БицикЛО“ као и велики број спонзора.
Пројекат „Чист град-мој град“ који реализује Канцеларија за младе истиче изузетну важност коришћења бицикла у свакодневном превозу у циљу спречавањa загађења, побољшању кондиције и стварању услова за квалитетно провођење слободног времена. Учесницима бициклијаде су подељени светлоодбојни прслуци како би подигли безбедност и видљвост учесника на максималан ниво. Поред тога велики број ученика долази бициклом у школу и често се враћају по мраку и управо због тога је спроведена акција поделе прслука који су обезбеђени из средстава пројекта "Чист град-мој град" који спроводи Канцеларија за младе Лозница а финансиран је од стране Министарства омладине и спорта.

Овом акцијом уједно смо обележили почетак Европске недеље мобилности која има за циљ промоцију алтернативних начина превоза. Европска недеља мобилности (ЕНМ) је годишња кампања одрживе урбане мобилности, организована од стране мрежа градова Eurocities (која има улогу координатора), Energy-Cities и Climate Alliance, уз политичку и финансијску подршку Ервопске комисије и њеног Генералног директората за животну средину.

Циљ кампање која се одржава сваке године од 16. до 22. септембра је да подстиче локалне управе широм Европе да уводе и промовишу мере одрживог саобраћаја и да понуде својим грађанима алтернативе употребе аутомобила. Врхунац манифестације представља „Дан без аутомобила“, предвиђен за 22. септембар, када градови који учествују у манифестацији одвоје једну или више зона искључиво за пешаке, бициклисте и јавни саобраћај током целог дана.

#čistgradmojgrad #nedeljamobilnosti