31.08.2018
07:19
Успешно завршен II Међународни еколошки камп "У потрази за Азбуком"

У оквиру програма "Млади су Закон" уз подршку Министарства омладине и спорта и Младих истраживача Србије и ове године успешно је завршен II Међународни еколошки камп "У потрази за Азбуком" који се реализовао у Тршићу.

Камп је трајао 10 дана од 20.08. 2018. до 30.08.2018. године и окупио је учеснике из Шпаније, Русије, Холандије, Немачке, Турске, Грчке и Србије. Укупно је било 12 волонтера који су вредно радили на активностима уређења постојећег еколошког стања у Тршићу. Према истраживањима које је спровела Канцеларија за младе у координацији са Саветом за младе града Лознице, чињеница је да се свест локалне заједнице поправила али још увек недовољно.

Током кампа израђена је сигнализација за пешачке и бициклистичке стазе, израђене хранилице за птице, реконструисано неколико мостова преко реке Жеравије и мањих потока, очишћено преко 10 дивљих депонија на пешачким и бициклистичким стазама и искрчено и очишћено је неколико километара "Вукове стазе" како би пешаци могли несметано да се крећу стазом.

Према оценама координатора кампа, камп лидерки Јелене Јовановић и Миљане Марковић као и на основу евалуација учесника кампа, овај камп је веома успешно реализован и свакако се радујемо новом кампу следеће године. Камп је финансијски подржан од стране Министарства омладине и спорта, Канцеларије за младе Лозница, Младих истраживача Србије, великог броја лозничких привредника а спроведен је од стране УГ"Светионик" Лозница у партнесрству са УРИП "Чуваркућа" из Тршића.