13.08.2018
08:37
Обележен Дан младих у Лозници

Међународни Дан младих ове године у организацији Канцеларије за младе и Планинарског друштва "Гучево" обележен је пешачком туром на планину Гучево. Стазама старих ровова из Првог Светског рата и коритима исушених река, млади су препешачили 20 километара до хотела "Естер" на Гучеву где су имали освежење, ручак и организоване спортске активности у фудбалу, кошарци, одбојци и другим спортовима.

Желимо да у складу са нашим могућностима дамо сваку прилику младим људима да развијају своју креативност, ентузијазам, спортски дух јер свака држава почива на ентузијазму младих. Порука коју шаљемо са данашњег планинарења је да млади имају право да погреше, да не буду у праву, али да немају право да буду инертни и да не чине ништа, јер управо од њиховог ентузијазма зависи и то када ће њихов положај у друштву бити бољи. Други разлог ове манифестације је промоција здравих стилова живота и скретање пажње јавности на проблеме зависности деце и младих од интернета као и важност боравка у природи за очување здравља и кондиције.

Генерална скупштина УН прихватила је 1999. године препоруку Светске конференције министара задужених за омладину да се 12. август прогласи за Међународни дан младих а овогодишња тема на глобалном нивоу је „Безбедни простори за младе“ (Safe spaces for youth).