15.12.2017
10:18
Успешно реализован пројекат "Реци НЕ навијачком насиљу" у Лозници

Техничка школа Лозница у сарадњи са Канцеларијом за младе успешно је реализовала пројекат "Реци НЕ навијачком насиљу" који је реализован од стране Центрa за омладину Твоја Србија у сарадњи с Интернационалном полицијском асоцијацијом, а под покровитељством Министарства омладине и спорта.

Проблем исказивања насиља на спортским манифестацијама, посебно је изражен у претходних неколико деценија у Републици Србији. Навијачке групе различитих клубова, сукобљавају се како међу собом, тако и са припадницима безбедносних структура са честим телесним повредама чак и смртним исходом. Превентива, у нерепресивном смислу, ефективније утиче на узрасте који још увек нису или су тек у почетној фази припадници навијачких група, посебно не оних група са доминантим вандалским и хулиганским манирима. Имајући на уму речено, као и на основу молби и захтева који су нам упућени током ранијих активности у школама, Центар за омладину Твоја Србија је осмислио овај пројекат. Пројекат подразумева едукацију мултисекторског тима из 11 општина у Србији, за држање превентивних едукација средњошколцима. Тимови се састоје од наставника (члана школског тима за вршњачко насиље) и вршњачког едукатора, члана надлежне канцеларије за младе из истог места. Након одржане обуке, тимови одржавају радионице за младе у локалној заједници.

У Техничкој школи Лозница спроведене су 4 радионице којима је обухваћено већи део ученика ове школе. Обуке су водиле обучени предавачи Драгослава Тишма и Анастасија Крсмановић, ученица СШ "Свети Сава" Лозница и волонтер Канцеларије за младе Лозница.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је истакао да је борба против навијачког насиља неопходна како би спортске манифестације поново слале позитивну поруку. Такође је нагласио да, поред важности оваквих пројеката, велику улогу у борби против ризичног понашања младих играју и медији и то на негативан начин, што мора да се промени. Стране земље које су успешније у сузбијању насиља на трибинама не извештавају о насиљу на спортским манифестацијама, што код нас, нажалост, није случај. Поред других фактора, објаснио је да се повећан број случајева насиља дешава на утакмицама јуниорских и кадетских лига, где родитељи праве проблеме, што вербалне што физичке природе.