04.12.2017
14:15
Представљени програми мобилности за младе за 2018. годину

Данас, 4.12.2017. године у Омладинском центру су млади имали прилику да се упознају са програмима мобилности за 2018. годину. Од понуђених програма за 2018. годину, млади су се упознали са могућношћу пријаве на волонтерске кампове преко Младих истраживача Србије и Волонтерског сервиса Србије. Циљ ових кампова је размена младих и едукација на пољу неформалног образовања. У центру активности су међународни волонтерски кампови, посебан облик међународног волонтерског сервиса, као средство неформалног образовања и имплицитног учења којим се подстиче развој локалних заједница, интеркултурално разумевање и дијалог, активно и демократско учешће и мобилност младих, социјална инклузија, једнакост полова, солидарност, слобода и мир.

Поред путовања и размена по Србији, млади имају прилику да као студенти путују по Европи кроз неформално образовање. То је најпривлачније младима који су наша циљна група. Програм ЕРАСМУС + омогућава им да путују по Европи бесплатно, наравно, не туристички већ и на разне радионице на којима стичу неформално образовање. То су обично радионице које трају од седам до десет дана на којима се сретну и заједно раде на решавању неког проблема, а најбоље од свега је што учествују млади из неколико евроспских земаља. Млади имају прилику да путују у било коју земљу ЕУ и западног Балкана, а битно је рећи и да је све бесплатно, а при томе је за учешће потребно да су пунолетни.

Поред представљања програма, представили су се и учесници који су учестовали на пројектима који се тичу ЕРАСМУС + програма и поделили своје мишљење и зашто сматрају да је то добро за младе и које су предности овог програма.