31.08.2017
07:36
Завршена обука за вршњачке едукаторе у оквиру пројекта "Водите љубав а не рат 2"

Удружење грађана“Искра –Лозница“ реализује пројекат Водите љубав, а не рат 2“, који финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије у циљу заштите репродуктивног здравља младих и превенције насиља у партнерским везама. Пројекат се реализује у партнерству са Канцеларијама за младе (КЗМ) града Лозница, Крупња, Малог Зворника, Осечине, Бајине Баште, Лајковца и Обреновца.Удружење грађана“Искра –Лозница“ реализује пројекат Водите љубав, а не рат 2“, који финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије у циљу заштите репродуктивног здравља младих и превенције насиља у партнерским везама. Пројекат се реализује у партнерству са Канцеларијама за младе (КЗМ) града Лозница, Крупња, Малог Зворника, Осечине, Бајине Баште, Лајковца и Обреновца.

У четвртак, 30.08.2017. године завршена је вршњачка едукација у трајању од 6 дана за 22 средњошколца са циљем подизања нивоа знања и вештина о заштити од насиља у партнерским везама, заштите репродуктивног здравља (РХ), спречавању полно-преносивих инфекција, ХИВ-АИДС-а. ВЕ ће кроз употребу филма у вршњачкој едукацији, на занимљив начин, подићи свест преко 2000 средњошколаца у 11 школа из 7 места о неприхватљивости насиља у везама, разумевању родних стереотипа и стварању нулте толеранције на насиље и развијању одговорног понашања. Задатак пројекта је да се младима кроз вршњачку едукацију и активно учешће у филмским сценама разумеју родни стереотипи и дају препоруке за остваривање квалитетних и равноправних веза.

Циљ је и да се путем трибина, акција и медијском кампањом и коришћењем друштвених мрежа јавност сензибилише о важности очувања репродуктивног здравља младих, у циљу очувања репродуктивног потенцијала младих и целе нације. Промовисаће се ненасилно понашања што ће у крајњем исходу допринети толерантнијем друштву, родној равноправности и смањењу учесталости насиља у адолесцентним везама и бољем психичком и физичком здрављу нације у целини.