ЈЕДАН ЛЕП ПРИМЕР ИЗ СУДНИЦЕ.

ЈЕДАН ЛЕП ПРИМЕР ИЗ СУДНИЦЕ.
Прочитајте какву одбрану је дао адвокат чијем клијенту је устрељен пас.

Средином XIX века адвокат Џорџ Вест (пре него што је постао сенатор) заступао je једног клијента чији је пас устрељен. Без припрема, без асистената и сарадника, обратио се пороти овим речима:
„Човеков најбољи пријатељ може се окренути против њега и постати његов непријатељ. Његови синови и ћерке које је брижно одгајио могу се показати као незахвални. Они који су нам најближи и најдражи, они којима верујемо свим срцем могу постати највећи издајници. Новац који има човек може да изгуби. Репутација коју човек има може нестати у тренутку непромишљености. Људи који су спремни да падну на колена пред нас када смо успешни можда ће бити међу првима који ће бацити камен на нас кад се облак неуспеха надвије над нама.

Једини, апсолутно несебични пријатељ којег човек може имати у овом себичном свету и који га никад не напушта, који се никад не показује као незахвалан и подмукао јесте његов пас. Човеков пас остаје уз њега у благостању и сиромаштву, у здрављу и болести. Спаваће на хладној земљи, где зимски ветрови дувају, а снег необуздано пада, само да буде близу свог господара. Љубиће руку која нема храну да му понуди, лизаће ране и озледе које настану у сусрету са окрутним светом. Он чува сан свог сиромашног господара као да је принц.

Када га сви други пријатељи напусте, он остаје. Када богатство нестане, а репутација се распадне, он је једнако веран у својој љубави као што сунце једнако путује по небеском своду. Ако срећа напусти господара и претвори га у изгнаника без пријатеља и дома, верни пас не тражи привилегију већу од оне да га прати, да га чува од опасности, да се с њим бори против његових непријатеља. А када дође до завршне сцене и смрт господара узме у наручје, када тело буде положено у хладну земљу, иако ће сви други наставити својим путем, поред гроба ће остати његов пас, са главом међу шапама, тужним, али отвореним очима у будној стражи…“

Порота се повукла на четири минута и донела пресуду да се власнику пса додели одштета од петсто долара, иако је он тражио педесет.