Лепота природе кроз векове

РЕПОРТАЖА: Осечина

ЛЕПОТА ПРИРОДЕ КРОЗ ВЕКОВЕ

У шљивицима Подгорине, смештена је варошица Осечина, која је захваљујући клими овог краја коју карактеришу дуга, топла лета, блага пролећа и јесени, а кратке зиме са пуно снега, надалеко позната по гајењу шљиве и бројним производима који се добијају од ове воћке.

ПРИРОДНА БОГАТСТВА

Кроз Осечину протиче река Јадар, али ту је и речица Љубовиђа. Кањоном овог водотока пролазио је каравански пут који је спајао Србију и Босну, а данас се користи за планински бициклизам и планинарење. Камени лук Римског моста на реци Љубовиђи, или како га још у народу називају Јеринин мост, потиче из римског доба, а данашњи изглед добио је у време турске владавине. Кањон ове реке заједно са прелепом нетакнутом природом која га окружује, представља природно станиште белоглавог супа, веома ретке врсте лешинара. Окружена је планинама Медведник и Влашић, као и једним делом Соколских планина. Ове планине су идеалне за лов и сеоски туризам, који је веома распрострањен у овом делу Србије. Пажњу посетилаца привући ће и шуме у којима се може наћи многобројна лековита биља, као и извориште минералне воде у Горњем Црниљеву. Ова вода помаже у лечењу дисајних органа, органа за варење, као и нервних болести.

СВЕДОЦИ ВЕКОВА

Прича о Осечини, граду северо-западне Србије у овом тренутку није случајна и враћа нас у давнине. У прошлости овај крај је био поприште бројних битака, о чему сведочи велики број историјских споменика.

Један од њих је и споменик у облику топа какав је својевремено користио Прота Матеја Ненадовић, један од предводника Првог српског устанка у ваљевском крају.

Према предању, један од најстаријих објеката у овом месту је стара црква, подигнута почетком XVIII века, која је најпре била посвећена Св. Георгију, а после 1765. године Св. Вазнесењу Господњем.

У долинама Осечине смештен је и храм Пресвете Богородице, осликан прелепим фрескама у коме се налази несвакидашњи лустер, који је направљен од граната и чаура прикупљених са бојног поља. Лустер је направљен у знак сећања на прошлост, и на то да нема породице из овог краја, чији члан није дао свој живот за слободу.

СПЕЦИЈАЛИТЕТИ

Осечина је позната по домаћинској трпези која ће задовољити свачији укус. У понуди је велики број модерних ресторана који нуде укусна меса са роштиља, као и кувана јела уз која се препоручује аперитив домаће шљивовице, као заштитни знака овог краја.

За велике гурмане и сладокусце, ту су кафане и ресторани са врућим прасећим и јагњећим печењем, на ражњу и испод сача, а цене су приступачне за свачији џеп.

За љубитеље спорта и рекреације, посебно задовољство представља савремена хала са помоћним теренима за различите спортске садржаје, а за оне који желе савршено извајану фигуру, ту су теретана и фитнес сала.

Свака посета Осечини ненаметљивим шармом освоји госта и позове га на поновни обилазак овог предела. Ово је крај коме се људи радо враћају, јер је ово место са срдачним, топлим и гостољубивим житељима.

Аутори текста: Миладин Видаковић

Соња Цигановић

Вук Вукајловић