Акција за живот без дроге

Обележен Светски дан борбе против дрога

Акција за живот без дроге

Здравствени радници Превентивног центра, Патронажне службе и Саветовалишта за младе данас су, испред Вуковог дома културе, обележили Међународни дан борбе против дрога, који ове године носи назив "Хајде да без дрога развијемо наше животе, заједницу и идентитет".

Током акције, они су заједно са волонтерима делили суграђанима брошуре и пружали савете како благовремено реаговати и шта је потребно урадити да би се умањила и спречила трговина дрогама.

Докторка у Служби за заштиту деце и омладине Марија Ђермановић овом приликом је нагласила да дроге уништавају животе, како појединаца, тако и целе заједнице. „Оне су те које подривају један одрживи људски развој и подстичу и стварају криминал".

Према њеним речима " у акцију сузбијања дрога треба укључити родитеље, наставнике, Црвени крст, верске заједнице, а све то у циљу јачања међусекторске сарадње на пољу сузбијања трговине и злоупотребе дрога".

Овој акцији прикључили су се и Канцеларија за младе града Лознице (КЗМ) и Удружење грађана Искра са својим волонтерима. Стручни сарадник КЗМ, Бојан Лучић овом приликом подсетио је јавност на пројекат "Исправан став! Мој став!" који је финансиран од стране италијанског Министарства спољних послова и регије Емилија-Ромања, преко ког је обучено педесетак основаца и средњошколаца који су део свог знања пренели вршњацима у својим школа.

Искра и КЗМ су крајем 2013. године спровели истраживање које је показало да је сваки пети средњошколац у нашем граду користио неку забрањену психоактивну супстанцу, сваки осми је користио марихуану (12 одсто), а 7 одсто је пробало и друге дроге (најчешће екстази).

Аутор текста: Владимир Терзић

Аутор фотографије: Владимир Терзић