НЕ ПЛАШИ СЕ ДА ПРИЈАВИШ НАСИЉЕ

НЕ ПЛАШИ СЕ ДА ПРИЈАВИШ НАСИЉЕ!

Ми (комшије пријатељи, рођаци и познаници) често имамо сазнања или веровања да је нека особа у нашој околини насилник или жртва.

Зашто пријавити насиље?

Иако понекад нисмо сигурни наша је дужност да све што знамо и у све што сумњамо, а тиче се насиља кажемо државном органу који је за то надлежан.
Кад кажем „дужност“ мислим на законску, али и моралну. Значи не само да можете пред судом да одговарате уколико се успостави да имате сазнања која сте држали у тајности, него имате дужност према људима у својој околини да их пријавом заштитите од насиља ма у ком облику оно било. Имајте у виду да психичко често може прерасти у физичко, али и једно и друго имају дубоке последице како на здравље жртве тако и на добробит свих особа у њеној околини.

Како пријавити насиље?

Можете позвати полицију, или анонимно пријавити Вашем Центру за Социјални Рад. Али такође можете искористити неку од невладиних организација које се тиме баве како би жртва добила што квалитетнију помоћ.

Не брините!

Насиље можете пријавити потпуно анонимно што значи да Ваши пријатељи не морају никад знати да сте управо Ви одали ону тајну коју су покушавали да сакрију.