Лепотица Подриња

Репортажа: Бања Ковиљача

Лепотица Подриња

Бањски туризам на подручју Србије има веома дугу и богату традицију. На основу пронађених археолошких ископина утврђено је да је најстарије купатило изграђено још пре око 4000 година у неолитском периоду, а са доласком Римљана настављено је неговање култа исцељења лековитим водама. Одолевајући зубу времена и различитим историјским епохама, Бања Ковиљача као прави драгуљ Западне Србије добија на све већем значају са популаризацијом „wellness i spa“ туризма.

Данас Бања Ковиљача, а све до 1909. године носила је назив Смрдан Бања, који је добила због великог броја вода сумпоровитог мириса. Кроз историју, њене благодети и термалне изворе, користили су и освајачки народи попут Римљана и Турака, који су по више векова владали овим крајевима.

У почетку беше лечилиште под ведрим небом, а нешто касније почела је и изградња првих бањских објеката. Саградили су их владари из династије Карађорђевић, најпре краљ Петар I, а потом и његов наследник, Александар Карађорђевић. Ковиљача носи епитет краљевске бање, јер спада у групу од осам бањских лечилишта, које су подизали владари две српске династије Карађорђевић и Обреновић. Ова „подрињска лепотица“ припадала је самом врху европских лечилишта тог времена, а почетком XX века она постаје право монденско место и стециште највиђенијих људи и чланова аристократије.

Смештена је у западном делу Србије, у подножју планине Гучево и обавијена реком Дрином, окружена Мачвом и Семберијом, са бројним природним лепотама и културно-историјским знаменитостима. Захваљујући добром географском положају, на само 145 километара од Београда, Бања Ковиљача пружа посетиоцима бројна атрактивна излетишта и видиковце, као и друге садржаје за одмор, рекреацију и разоноду.

Њена вода припада групи хипотерми са температуром од 15 до 32 степена целзијуса, а природни и лековити ресурси Бање су лековито блато пелоид, са повећаним садржајем сумпорводоника, магнезијума, натријума, хлора и угљене киселине, као и многи минерални и термоминерални извори. Лековита својства блата и изворских вода се користе за лечење коштано-зглобних обољења, као и болести централног и периферног нервног система и церебралне парализе код деце.

Бања Ковиљача обилује великим бројем старих здања и знаменитости, а краси је и један од најлепших паркова, који је други по величини у Србији. У централном делу парка налази се велелeпна фонтана са водоскоком, као један од симбола тог места. Брачни парови склони романтици се на дан свог венчања најчешће сликају управо у парку поред фонтане, како би најважнији дан у свом животу овековечили у амбијенту као из бајке.

У склопу парка, поред бањског павиљона налази се „краљев бор“, дрво које је 1911. године засадио лично краљ Петар I. Шетајући парком, поглед ће вам привући старо архитектонско здање „Кур салон“, који је рађен по узору на истоимени бечки салон, а подигао га је краљ Александар Карађорђевић почетком тридесетих година прошлог века. Овај раскошни објекат обилује специфичном орнаментиком која сведочи аутентичном духу те епохе, а најчешће су се у то време ту приређивали краљевски балови и свечани пријеми, на којима су присуствовали чланови тадашње југословенске и европске елите. Прва коцкарница на Балкану је управо отворена у „Кур салону“, ту је одржан и први избор за Мис Југославије, а у данашње време, снимљене су и две серије у режији Здравка Шотре, „Непобедиво срце“ и „Грех њене мајке“. Већи део сцена из филма „Отац на службеном путу“, за који је редитељ Емир Кустурица добио Златну палму на Канском фестивалу, такође је сниман у овом велелепном здању.

Недалеко од те грађевине, налази се најстарији објекат у Бањи, сумпорно купатило краља Петра I који се, користећи благодети лековитог блата и минералних вода, лечио у њему. Специјална болница за рехабилитацију, која спада у ред најсавременијиx рехабилитационих центара код нас, данас нуди поред прегледа и дијагностике и широк спектар различитих третмана и терапија. Ту је и савремени скоро изграђени хотел „Royal Spa“ који нуди велики број wellness I spa третмана. Стога је поред пацијената који долазе на опоравак и лечење, све већи број и младих који због убрзаног начина живота и нагомиланог стреса, долазе како би се уз различите масаже, пливање у базенима са термалном водом и опуштање у саунама, додатно релаксирали, и на тај начин напунили батерије за нове животне изазове.

Поред великог броја угоститељских објеката, апартмана и вила од којих су неке под заштитом државе, налази се и спортско-рекреативни центар, који посетиоцима омогућује активан одмор уз игру и забаву. Пратећи савремене трендове, Бања Ковиљача постаје и место у коме се све више организују пословни семинари, конгреси, као и припреме спортиста пред важна превенства.

Лети је Бања Ковиљача посебно жива, јер поред бујања природне вегетације, тада се одржава и највећи број манифестација, које традиционално привлаче велики број туриста. У августу месецу одржава се „Дринска регата“, сплаварење реком Дрином од Зворничког језера, која окупља љубитеље реке и природе из целе Србије, али и региона. Ту је и Међународни фестивал фолклора „Европа плеше“, вожња џиповима по неприступачним теренима, популарно названа „Џипијада“, као и Изложба гљива, на којој се могу видети јестиве, отровне и лековите печурке које настањују ова подручја, а неке од њих су и изузетно ретке. Посебно место међу манифестацијама заузима Краљевски карневал, који се од 2011. године одржава по узору на познати карневал у Врњачкој Бањи.

Уколико вас пут нанесе у ове крајеве, обавезно треба да посетите Тршић, родно место реформатора српског језика и писма Вука Стефановића Караџића и његову спомен кућу, манастир Троношу, планине Гучево и Цер које имају велики историјски значај, јер су на њима вођене одлучујуће битке и које могу да испричају многе потресне приче о патњама и страдањима српског народа. Уз овако богату понуду седите у временску машину и запловите на једно путовање кроз историју, културу и природу овог краја. Гарантовано вас неће оставити равнодушним.

Аутор текста: Љиљана Ћорилић

Аутор фотографија: Бојан Лучић