165 година постојања Култутурно уметничког друштва „Караџић“

Културно – уметничко друштво „Караџић“ из Лознице ове године обележава 165 година свог постојања и тим поводом ове недеље биће организован богат и разноврсан културни и музички програм под називом ‘„Караџић“ своме граду’.

У уторак у Галерији „Мина Караџић“ биће отворена изложба слика Ликовне групе Н8, а касније тог дана, публици ће се представити и чланови Књижевног клуба и Гусларске секције КУД „Караџић“ у оквиру Вечери поезије и епске песме.

Играчи Фолклорних ансамбала ће сплетом народних игара под називом „Игром кроз Србију“ наступити у среду, следећег дана Група певача и књижевници ће приредити Вече песама и поезије, док ће глумци Позоришта КУД „Караџић“ у петак извести представу „Господин Фока“.

У суботу ће бити обележена Крсна слава Друштва, док ће у недељу бити приређена Свечана академија у част 165. годишњице тог друштва, једног од најстаријих на Балкану и у Европи.

КУД „Караџић“ је основано 1850. године у Лозници у част Вуку Караџићу, реформатору српског језика и писма. У оквиру тог друштва постоји седам секција – Фолклорна, позориште, односно Драмски студио, Народни оркестар, Књижевни клуб, Ликовна група, Гусларска секција, као и Група певача. Друштво броји преко 500 чланова, који су учествовали на великом броју концерата и фестивалима широм света, и при том освојили бројна висока признања и награде.