Научити младе да безбедно користе интернет

Трибина о опасностима небезбедног коришћења интернета коју је организовала Фондација „Тијана Јурић“ одржана је у четвртак (5.11) у лозничком Вуковом дому културе. Предавању су присуствовали средњошколци, њихови родитељи и професори.

Криминолог Биљана Кикић Грујић из „Нет патроле“ говорила је о проблему педофилије на интернету, сектaма, вршњачком насиљу и дистрибуцији дечје порнографије у виртуелном свету. „Не постоји профил предатора и то је највећи проблем“ поручила је она и додала да „углавном бирају послове у којима имају блиске контакте са децом“.

Кикић Грујићева је током предавања објаснила да је у оквиру рада „Нет патроле“ спроведен ад хок експеримент чији су актери били основци из једног одељења којима су послати путем друштвених мрежа захтеви за пријатељство са лажних профила. Према њеним речима, оно што је поразно јесте чињеница да је од 26 ђака, њих 24 прихватило захтев и остварило комуникацију.

Игор Јурић,Тијанин отац, представио је фондацију чији је оснивач и овом приликом изразио сумњу у безбедност деце на интернету. Он је рекао да сматра да су деца “небезбедна и да не знају да користе интернет на прави начин. Ја први нисам знао колико има лоших људи који желе да науде деци. Колико будемо имали снаге, колико будем могао, овим ћемо се бавити и надам се да ћемо бити успешни“.

Тијана Јурић била је петнаестогодишњакиња из Суботице која је отета у ноћи између 25. и 26. јула 2014.године, у близини села Бајмок. Њено тело пронађено је 7. августа, на територији општине Сомбор. Драган Ђурић, убица Тијане Јурић, добио је затворску казну од 40 година.

Аутор текста: Владимир Терзић

Аутор фотографија: Владимир Терзић